Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@02:24:29 GMT

تاج محل از عجایب هفتگانه

تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۷۸۴۷۳۰

تاج محل از عجایب هفتگانه

دنیای هنر و معماری دنیایی سرشار از اعجاب و شگفت‌انگیزی است. قدرت نبوغ، دقت، تخیل و سخت کوشی جوامع و تمدن ها در سبک‌های معماری‌شان نهفته است.

به گزارش ایسنا بنا براعلام ایده‌آل مگ، بحث و تبادل نظر در این مورد که کدام یک از آثار تاریخی و باستانی به عنوان عجایب هفتگانه دنیا شناخته شده‌اند فراوان است.

به گفته ایده‌آل مگ آثاری که اکثر صاحب نظران در مورد حیرت‌انگیزی معماری آن‌ها به اتفاق نظر رسیده‌اند را می‌توان در این لیست قرار داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از عجایب هفتگانه جهان مقبره تاج محل است که تاریخ و معماری‌ای سراسر عشق و جاودانگی دارد. این اثر زیبای تاریخی و گردشگری که در شهر آگرا در کشور هند قرار دارد چشم هر بینندهای را به اعجاب بر می‌انگیزد.

تاریخ تاج محل

بنا بر یافته‌های تاریخی به دست آمده تاج محل آرامگاه با عظمتی است که در سال ۱۶۳۱ میلادی فرمان ساخت آن توسط شاه جهان، امپراتور پنجم سلسله گورکانیان هند صادر گردید. عشق پنجمین امپراتور گورکانی به همسرش که یک شاه‌دخت ایرانی بوده او را بر آن میدارد تا بنایی را برای یادبود ارجمند بانو معروف به ممتاز محل بسازد. شاه جهان امپراتور اندوهگین در سوگ از دست دادن همسرش بزرگترین سازندگان و معماران مغول را که شهر دهلی قدیم را ساخته بودند فرا خواند تا تاج محل را برای بزرگ داشت یاد همسرش بنیان نهند.

ساخت و ساز این بنای باستانی در سال ۱۶۳۲ شروع شد و در حدود ۲۲ سال به طول انجامید. هزینه تقریبی ساخت این اثر ۳۲ میلیون روپیه بوده است. بعد از اتمام ساخت بنا، باغ و ساختمان‌های دیگر نیز به آن اضافه شد.

بر طبق نوشته‌های تاریخی گویا امپراتور شاه جهان برای جلوگیری از الگوبرداری و تکثیر تزئیناتی که در تاج محل به کار رفته بود دستور داد تا دست راست سنگ‌تراش قطع شود.

در طول دوره‌های مختلف در جنگ‌ها ایت بنا مورد حمله قرار گرفت و بسیاری از بخش‌های آن یا خراب شد و حتی بخش‌هایی از آن به سرقت رفت. بعدها لرد کورزون بریتانیایی برای بازسازی و مرمت آن اقدام کرد که هشت سال زمان برد. هم‌اکنون این شاهکار تاریخی یکی از جاذبه‌های گردشگری جهان محسوب می‌شود که سالانه هزاران گردشگر را به بازدید خود فرا می‌خواند.

سبک معماری

آرامگاه تاج محل با سبک معماری مغول در هند شناخته می‌شود که در واقع تاریخ و هویت هند را در خود دارد. هر چند که در معماری آن تلفیقی از معماری ایرانی، عثمانی، هندی و ترکی وجود دارد ولی از بعضی بناهای دوره تیموری مانند آرامگاه تیمور در سمرقند نیز الگوبرداری کرده‌اند. از تاثیرات معماری ایرانی در این مقبره می‌توان به طراحی گنبدی شکل و ورودی‌هایی که قوسدار بوده و دارای طراحی ایوان هستند، اشاره کرد. فرق این اثر با دیگر آثار سبک مغولی در این است که در این بنا از سنگ مرمر سفید استفاده شده ولی در معماری مغولی سنگ قرمز به کار گرفته می‌شود.

تاج محل قسمتی از یک مجتمع تاریخی و پیچیده بوده که این مجتمع بخش‌هایی چون دروازه‌ای تزئین شده، یک باغ زیبا، یک سیستم آبی حیرت‌آور و یک مسجد را در بر می‌گیرید. این محوطه تاریخی در سواحل جنوبی رود یامونا قرار دارد که از سمت شمال و جنوب به رودخانه منتهی می‌شود.

این سایت تاریخی به دلیل سبک منحصر به فرد معماری خود به عنوان یکی از عجایب هفتگانه جهان شناخته می‌شود.

دکوراسیون خارجی

همانطور که در بالا نیز ذکر شد سطوح خارجی بنای تاج محل حاوی هنرهای تزئینی سبک مغولی است. از آنجا که در سبک معماری اسلامی مجسمه و نقوش انسانی ممنوع است در این اثر از هنرهای انتزاعی یا نقاشی رویشی بهره برده‌اند.

دکوراسیون داخلی

دکوراسیون داخلی بنا نیز دارای یک محفظه هشت ضلعی بسیار پیچیده است که در حدود سی سنگ بسیار قیمی و نیمه قیمتی در طراحی‌های سنگی آن به کار رفته است. این محفظه دارای هشت اتاق کوچکتر بوده که در دو طبقه مسطح شده‌اند که در مجموع ۱۶ عدد می‌شوند. در داخل نیز ترکیبی از عناصر هنرهای مینیاتور و منبت مورد استفاده واقع شده‌اند.

سطوحی که بسیار جلا داده شده‌اند نور را از طریق مشبک‌های مرمری که در پنجره‌ها و قوس‌ها قرار دارند فیلتر  می‌کنند. در کتیبه‌های خوشنویسی داخلی این بنا ۹۹ بار نام خدا حک شده است.

باغ

برعکس بیشتر باغ‌های به سبک مغولی که مستطیل شکل بوده و دارای مقبرهای در مرکز هستند باغ تاج محل که شامل ۱۷ هکتار است دارای شکل مربعی می‌باشد. محور مرکزی باغ از شمال به سمت جنوب از دروازه تا مقبره امتداد می‌یابد. چهار کانال باغ به چهار قسمت چهار چهارم تقسیم شده‌اند که نمادی از چهار رودخانه بهشت می‌باشند که با چشمه‌ها و درختان سرو احاطه شده‌اند.

این باغ بخشی پیچیده از معماری باغ‌ها به سبک مغولی است که در اصطلاح چهار باغ نامیده می‌شود. استخر مرمری طولانی‌ نیز در ورودی تاج محل قرار گرفته است. درختان گوناگون میوه و درخت‌های قبرسی که به ترتیب نماد زندگی و مرگ هستند به شکلی متقارن در طول مسیر مرکز بنا رخ می‌نمایند. این باغ به صورتی طراحی شده که اگر به طور تصادفی در هر نقطه‌ای بایستید می‌توانید چشم‌اندازی باز از بنا را داشته باشید.

دیگر ساختمان های موجود در تاج محل

هر عنصر این مجموعه به شیوهای ساخته شده که عظمت و زیبایی‌های این اثر را دو چندان می‌کند. مثلا دروازه اصلی که با ماسه‌های سنگ قرمز طراحی شده چنانچه اگر فردی خارج از طاق آن بایستد نمی‌تواند تاج محل را ببیند ولی هنگامی که از طاق عبور می‌کند عظمت این شاهکار را مشاهده می‌کند.

مسجد در ضلع غربی بنا قرار دارد و مهمانخانه نیز که دارای طراحی با ماسه‌های سنگ قرمز است نیز در ضلع شرقی تاج محل واقع شده است.

انتهای رپرتاژ آگهی 

منبع: ایسنا

کلیدواژه: جاذبه های دیدنی معماری ایرانی دکوراسیون داخلی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۸۴۷۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احصاء سرخط‌های عملیاتی برنامه ساماندهی قلعه ضحاک

به‌گزارش خبرگزاری مهر، وحید نواداد با اشاره به اهمیت تاریخی قلعه ضحاک و لزوم ساماندهی مطلوب این اثر تاریخی برای سهولت دسترسی گردشگران گفت: سرخط‌های عملیاتی برنامه ساماندهی قلعه ضحاک که شامل ساماندهی ویترین موزه‌ای قلعه، تابلوهای راهنمای گردشگری، نصب حفاظ، پوشش برای یافته‌های معماری تاریخی قلعه و ایجاد مسیرهای دسترسی متنوع، تبیین شده و اجرای این سرخط‌ها در دستورکار معاونت میراث‌فرهنگی استان طی سال جاری قرار گرفت.

معاون میراث‌فرهنگی آذربایجان‌شرقی ادامه داد: برای نمایش هرچه بهتر یافته‌های معماری و حفاظت از شواهد معماری تاریخی موجود در این قلعه، ساخت و تعبیه ویترین‌های موزه‌ای در قلعه ضحاک هشترود با طراحی و نورپردازی منحصربه‌فرد جلوه زیبایی به این قلعه خواهد بخشید.

او افزود: ساماندهی و نصب تابلوهای راهنمای گردشگری برای تعیین مسافت‌ها و راهنمایی گردشگران به بومگردی‌ها و سایر مراکز خدماتی رفاهی هم‌جوار با قلعه و همچنین توجه ویژه به ایجاد مسیرهای دسترسی متنوع برای سهولت صعود به قلعه، از جمله موارد حائز اهمیت درخصوص ساماندهی این قلعه تاریخی‌ست که در طول سال جاری مورد بهره‌برداری قرار خواهد گرفت.

کد خبر 6090406

دیگر خبرها

  • نخستین سمپوزیوم تکنولوژی درطراحی و بازطراحی برگزار شد
  • احصاء سرخط‌های عملیاتی برنامه ساماندهی قلعه ضحاک
  • بندر کنگ نماد حفظ و صیانت از فرهنگ و معماری بومی است
  • استغاندار هرمزگان: نگران توسعه صنعتی هرمزگان هستیم
  • آیین نقاره زنی در اردبیل احیا می‌شود
  • عجایب جدید از ویروس کرونا؛ مردی پس از ۶۱۳ روز بیماری درگذشت!
  • بارسلونا؛ خواهرخوانده‌ای با شاهکارهای معماری برای اصفهان
  • اجرای مانور‌های نمایشی شهر فرهنگی ویژه معماری
  • هدف از اعلام انقلاب فرهنگی اسلامی‌سازی دانشگاه‌ها بود
  • راه‌اندازی مجدد دبیرخانه «شهر اسلامی» در شهرداری اصفهان